Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczone kotlety mielone z cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To propozycja na smaczny i niskokaloryczny obiad, ponieważ ich aromatyczne oraz soczyste wnętrze posmakuje każdemu! Są naprawdę doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów smażonych na tłuszczu.

Pieczone kotlety mielone z cukinią

Składniki:

Pieczone kotlety mielone z cukinią

Około 11 sztuk:

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety mielone z cukinią

Cukinia:

Pieczone kotlety mielone z cukinią
Najlepiej użyć młodej cukinii. Ze starej obrać skórkę.

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Cebula z czosnkiem:

Pieczone kotlety mielone z cukinią
Cebulkę opcjonalnie można podsmażyć na odrobinie tłuszczu.

Cebulę oraz czosnek należy drobno posiekać.

Bułka:

Pieczone kotlety mielone z cukinią
Bułka nie powinna być całkowicie odciśnięta z mleka.

Bułkę należy odcisnąć z nadmiaru mleka, ale niezbyt dokładnie.

Masa:

Pieczone kotlety mielone z cukinią
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Mięso, cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę oraz przyprawy dokładnie wyrobić.
Następnie całość połączyć z cukinią oraz doprawić do smaku.

Formowanie i pieczenie:

Pieczone kotlety mielone z cukinią
Kotlety należy piec z obu stron.

Z masy mięsnej uformować kotleciki, które należy umieścić na blasze wyłożonej do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

W połowie pieczenia kotlety obrócić na drugą stronę.