Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki.(Można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i równomierni ułożyć jabłka, posypać cynamonem.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać wierzch jabłek i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 minut.
Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika, na drugiej blasze rozłożyć czystą ścierkę i energicznym ruchem odwrócić ciasto, tak żeby jabłka znalazły się na górze. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia a za pomocą ścierki zwinąć w rulon gorącą roladę. Pozostawić do ostygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać wierzch jabłek i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 minut.
Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika, na drugiej blasze rozłożyć czystą ścierkę i energicznym ruchem odwrócić ciasto, tak żeby jabłka znalazły się na górze. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia a za pomocą ścierki zwinąć w rulon gorącą roladę. Pozostawić do ostygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
ciasteczka
Hrabina w kuchni
Dziękuję :)