Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Struffoli napoletani.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Struffoli to słodki deser karnawałowy napoletańczyków.

Struffoli napoletani.

Składniki:

Struffoli napoletani.

 

  • CIASTO
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3 jajka ( jedno całe, 2 żółtka )
  • 35 g masła
  • szczypta soli
  • POLEWA MIODOWA
  • 125 g miodu
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • Drobne, kolorowe cukierki do dekoracji.
  • OLEJ do smażenia struffoli.

Sposób przygotowania:

Struffoli napoletani.
CIASTO Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, owinąć folią i włożyc do lodówki na przynajmniej 30 minut. Jeżeli ciasto podczas wyrabiania lepi sie do rąk dodać niewielką ilość mąki, jeśli jest za twarde dodać niewielką ilość mleka ( konsystencja zależy od wielkości jajek ) Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki i każdy kawałek ciasta rozwałkowac rękami na podłużne paluszki........... które potem kroimy na niewielkie kawałeczki (nie wieksze niż orzech laskowy) SMAŻENIE Rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy na nim struffoli. Olej nie powinien być zbyt goracy a kawałki ciasta powinny być otrzepane z mąki. Mąka podczas smażenia tworzy piane. Struffoli smażymy na złoty kolor i układamy na ręczniku papierowym do ostygnięcia. POLEWA MIODOWA W osobnym garczku podgrzewamy miód, cukier i wodę (ma się całkowicie rozpuścić) i do jeszcze ciepłego miodu wsypujemy usmażone struffoli, mieszmy delikatnie i gotowe struffoli ukladamy na talerzu. Posypujemy na koniec drobnymi, kolorowymy cukierkami.