Sposób przygotowania:
Struffoli napoletani.
CIASTO Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, owinąć folią i włożyc do lodówki na przynajmniej 30 minut. Jeżeli ciasto podczas wyrabiania lepi sie do rąk dodać niewielką ilość mąki, jeśli jest za twarde dodać niewielką ilość mleka ( konsystencja zależy od wielkości jajek ) Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki i każdy kawałek ciasta rozwałkowac rękami na podłużne paluszki........... które potem kroimy na niewielkie kawałeczki (nie wieksze niż orzech laskowy) SMAŻENIE Rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy na nim struffoli. Olej nie powinien być zbyt goracy a kawałki ciasta powinny być otrzepane z mąki. Mąka podczas smażenia tworzy piane. Struffoli smażymy na złoty kolor i układamy na ręczniku papierowym do ostygnięcia. POLEWA MIODOWA W osobnym garczku podgrzewamy miód, cukier i wodę (ma się całkowicie rozpuścić) i do jeszcze ciepłego miodu wsypujemy usmażone struffoli, mieszmy delikatnie i gotowe struffoli ukladamy na talerzu. Posypujemy na koniec drobnymi, kolorowymy cukierkami.
Sarenka
szewczyk