jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Studenckie ciasteczka bez cukru

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Te pyszne ciasteczka nie zawierają cukru, mąki ani jajek, natomiast pełne są chrupiących orzechów i suszonych owoców.

Studenckie ciasteczka bez cukru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Studenckie ciasteczka bez cukru

 

  • 250 g daktyli bez pestek
  • 250 ml wody
  • 350 g mieszanki studenckiej
  • 50 g skruszonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • około szklanki zmielonych orzechów włoskich do obtoczenia (niekonieczne)

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Studenckie ciasteczka bez cukru
Daktyle wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy je do chwili, aż się prawie rozpadną (mnie zajęło to 15 minut). Dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy z ognia. Dodajemy kakao i siemię lniane - mieszamy ponownie. Gdy masa lekko przestygnie dodajemy posiekaną przy pomocy blendera mieszankę studencką. Dodajemy pokruszone orzechy i mieszamy masę dokładnie. Formujemy okrągłe lub podłużne ciasteczka, obtaczamy je w orzechach i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczmy w średnio nagrzanym piekarniku około 25 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Podajemy ciasteczka po przestudzeniu.
Studenckie ciasteczka bez cukru
Daktyle wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy je do chwili, aż się prawie rozpadną (mnie zajęło to 15 minut).
Studenckie ciasteczka bez cukru
Dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy z ognia.
Studenckie ciasteczka bez cukru
Dodajemy kakao i siemię lniane - mieszamy ponownie.
Studenckie ciasteczka bez cukru
Formujemy okrągłe lub podłużne ciasteczka, obtaczamy je w orzechach i układamy na blaszce wyłożonej papierem.

Tagi:

beza bezy