marta20002717

marta20002717

Kucharz
[Przepisów: 12]

Suflet jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Suflet należy podawać gorący ,zaraz po wyjęciu z piekarnika , ponieważ może on wtedy oklapnąć i będzie brzydki efekt

Suflet jabłkowy

Składniki:

Suflet jabłkowy

 

  • jabłka kwaśne - 75dkg
  • cukier puder - 34dkg
  • sok z cytryny - 2dkg
  • skórka otarta z cytyny - 3g
  • białka z 7 jaj
  • masła - 2dkg

Sposób przygotowania:

Suflet jabłkowy
Upiec jabłka w piekaniku , przetrzeć przez sito . Dodać do przecieru z jablek połowę cukru i wymieszać. Wysmarować masłem foremki do pieczenia Ubić pianę z białek , utrwalić ją pozostalym cukrem, Połaczyć z przecierem , dodać sok i skórkę z cytryny,lekko ubić. Przelożyć masę do foremek na suflety Piec w nagrzanym do temp. 180-200st.C piekarniku. Podawać gorący , nie wyjmować z foremek