petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Suflet kalafiorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

cudny przepis na suflet kalafiorowy

Suflet kalafiorowy

Składniki:

Suflet kalafiorowy

 

  • masła, 5 dag startego żółtego sera, szczypta cukru, szczypta gałki muszkatołowej, łyzka bułki tartej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Suflet kalafiorowy
Kajzerkę namoczyć w mleku. Żółtka odzielic od białek. W miseczce rozdrobniony kalafior utrzeć z namoczona bułką (odciśniętą) oraz z 3 dag masła i żółtkami. Gdy masa będzie jednolita, wymieszać ją z przyprawami, połową startego sera i ubitą na sztywno pianą z białek. Suflet przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczek i bułką tartą, posypac pozostałym serem żółtym i piec ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.