oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Suflet z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem.

Suflet z jabłek

Składniki:

Suflet z jabłek

 

  • 40 dag jabłek kompotowych
  • 5 łyżek cukru
  • 3 białka
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Suflet z jabłek
Jabłka umyć, ułożyć w płaskim rondlu, podlać bardzo małą ilością, upiec w piekarniku lub ugotować, przetrzeć. Do przecieru dodać część cukru. Białka ubić na sztywną pianę z resztką cukru. Dodawać ją stopniowo do gorącego przecieru z jabłek stale ubijając, na końcu dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Masę ułożyć, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut.