marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Suflety ze śliwkami i marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Suflety na słodko,słono i na ciepło są częściej robione w domach niż kupowane w kawiarniach,bo podobno lepiej smakują.

Suflety ze śliwkami i marcepanem

Składniki:

Suflety ze śliwkami i marcepanem

 

  • 100 g. suszonych śliwek wydrylowanych,
  • 200 g.masy marcepanowej,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 1 jajko,
  • 6 żółtek,
  • cukier waniliowy ze dwie torebki,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do foremek.

Sposób przygotowania:

Suflety ze śliwkami i marcepanem
Śliwki suszone przebrać, opłukać i osączyć na sitku, masę marcepanową posiekać i zmiksować z jajkiem, żółtkami, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 190 st. C, miseczki żaroodporne natłuścić, poukładać po garsteczce śliwek suszonych wcześniej wypestkowanych i zalać je zmiksowaną masą marcepanowo-jajeczną. Na blachę wlać szklankę gorącej wody i poustawiać na niej miseczki z zawartością. Zapiekać z 20-25 min. do czasu, aż się zrumieni wierzch. Wtedy to wysunąć blachę, a kokilki wyjąć ostrożnie w rękawicach kuchennych i przenieść na metalową tacę. Jak ostygną, podawać na deser.