agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

surowe owoce dzikiej róży w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

surowe owoce dzikiej róży w słoikach

surowe owoce dzikiej róży w słoikach

Składniki:

surowe owoce dzikiej róży w słoikach

 

  • 50 dag owoców dzikiej róży
  • 50 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

surowe owoce dzikiej róży w słoikach
Owoce pozbawić pestek, przepłukać, osączyć na sicie. Owoce władać do wygotowanych słoików, przesypując je cukrem dosyć dużą ilością cukru. Na wierzchu powinna się znajdować warstwa cukru. Całość przykryć krążkiem z papieru pergaminowego umoczone spirytusem. Następnie zakręcić zakrętką. Słoiki ustawić najlepiej w lodówce, ale można też w innym chłodnym miejscu je ustawić. Tak zakonserwowane owoce przetrwają parę miesięcy.