Surowe przeciery z poziomek i truskawek,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodkie przeciery na chlebek

Surowe przeciery z poziomek i truskawek,

Składniki:

Surowe przeciery z poziomek i truskawek,

 

  • Składniki:
  • 1 l przecieru lub soku
  • 1,2 kg cukru(drobny kryształ lub cukier puder)

 

 

Sposób przygotowania:

Surowe przeciery z poziomek i truskawek,
Przygotowanie;
Owoce przebrać, umyć, osączyć(od truskawek oberwać szypułki), poziomki i truskawki przetrzeć, maliny i jagody zmiażdżyć i odcisnąć z nich sok, używając płóciennego, wygotowanego woreczka. Przecier lub sok zmierzyć, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać, aż cukier się rozpuści. Powstałą na powierzchni pianę zebrać do bezpośredniego zużycia. Nalewać przecier prawie po brzegi do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku butelek i uszczelniać celofanem, pechem lub korkować wygotowanymi korkami i lakować lub parafinować. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu.