Sposób przygotowania:
Surowe przeciery z poziomek i truskawek,
Przygotowanie;
Owoce przebrać, umyć, osączyć(od truskawek oberwać szypułki), poziomki i truskawki przetrzeć, maliny i jagody zmiażdżyć i odcisnąć z nich sok, używając płóciennego, wygotowanego woreczka. Przecier lub sok zmierzyć, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać, aż cukier się rozpuści. Powstałą na powierzchni pianę zebrać do bezpośredniego zużycia. Nalewać przecier prawie po brzegi do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku butelek i uszczelniać celofanem, pechem lub korkować wygotowanymi korkami i lakować lub parafinować. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu.
Owoce przebrać, umyć, osączyć(od truskawek oberwać szypułki), poziomki i truskawki przetrzeć, maliny i jagody zmiażdżyć i odcisnąć z nich sok, używając płóciennego, wygotowanego woreczka. Przecier lub sok zmierzyć, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać, aż cukier się rozpuści. Powstałą na powierzchni pianę zebrać do bezpośredniego zużycia. Nalewać przecier prawie po brzegi do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku butelek i uszczelniać celofanem, pechem lub korkować wygotowanymi korkami i lakować lub parafinować. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu.