bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Bitki wieprzowe z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bitki z warzywami są smaczne i aromatyczne, często je przyrządzam na obiad. Najlepiej smakują podane z kopytkami lub z kluskami śląskimi.

Bitki wieprzowe z warzywami

Składniki:

Bitki wieprzowe z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe z warzywami
Szynkę kroimy w plastry grubości 1-1,5, na patelni rozgrzewamy olej, układamy plastry mięsa, obsmażamy na rumiany kolor, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz.

Cebule kroimy w pióra, obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa razem z suszoną włoszczyzną. Gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.