usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Surówka do dań z kuchni chińskiej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała surówka z białej kapusty do chińszczyzny.

Surówka do dań z kuchni chińskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka do dań z kuchni chińskiej

 

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 średnia marchewka
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Surówka do dań z kuchni chińskiej
Przygotowujemy zalewę. Na ogniu stawiamy mały garnek. Wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy olej. Zalewę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. W między czasie szatkujemy kapustę, marchewkę kroimy w cienkie słupki. Warzywa zalewamy ciepłą zalewą i odstawiamy na 2 - 3 godziny.
Surówka do dań z kuchni chińskiej
Przygotowujemy zalewę, by zdążyła przestygnąć
Surówka do dań z kuchni chińskiej
Drobno szatkujemy kapustę obraną z liści zewnętrznych
Surówka do dań z kuchni chińskiej
Umytą i obraną marchewkę kroimy w słupki
Surówka do dań z kuchni chińskiej
Warzywa przekładamy do miseczki w której będą serwowane