Sposób przygotowania:
Surówka 'Jamajka'
Cykorię oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i wyciąć gorzki, klinowaty głąb. Kilka ładnych listków pozostawić z boku, pozostałe pokroić w poprzek na małe kawałki.
Głąbik kopru włoskiego oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na pół i pociąć w poprzek na bardzo cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i drobno poszatkować.
Listki radicchio oczyścić, umyć, osuszyć i ręcznie rozdrobnić na małe kawałki. Ananas obrać, przekroić wzdłuż na osiem części. Miąższ owocu pokroić w poprzek na małe kawałki.
Liście cykorii ułożyć na dwóch talerzach, położyć na nich przygotowane uprzednio warzywa i kawałki ananasa.
Olej zmieszać razem z 100ml wody i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą, śmietanką.
Rodzynki opłukać, pozostawić do odsączenia, dodać do sosu, wymieszać delikatnie z surówką. Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Głąbik kopru włoskiego oczyścić, umyć, osuszyć, przekroić na pół i pociąć w poprzek na bardzo cienkie paski. Marchew oczyścić, umyć i drobno poszatkować.
Listki radicchio oczyścić, umyć, osuszyć i ręcznie rozdrobnić na małe kawałki. Ananas obrać, przekroić wzdłuż na osiem części. Miąższ owocu pokroić w poprzek na małe kawałki.
Liście cykorii ułożyć na dwóch talerzach, położyć na nich przygotowane uprzednio warzywa i kawałki ananasa.
Olej zmieszać razem z 100ml wody i sokiem cytrynowym. Doprawić do smaku solą, śmietanką.
Rodzynki opłukać, pozostawić do odsączenia, dodać do sosu, wymieszać delikatnie z surówką. Całość posypać wiórkami kokosowymi.