karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna wiosenna surówka jest warzywnym, zimnym dodatkiem do gorącego drugiego dania. Polecam również w środku zimy jako wiosenny dodatek do obiadu.

Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką

 

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 2 ogórki długie (szklarniowe)
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 duża drobno starta marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką
Wszystkie warzywa umyć. Sałatę porwać na strzępy. Ogórki (wedle uznania obrać) i rzodkiewkę pokroić w plasterki. Szczypiorek i koperek poszatkować. Tak przygotowane warzywa połączyć ze sobą, dodać kukurydzę, startą marchewkę, jogurt oraz majonez. W wersji light można oczywiście z majonezu zrezygnować. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać jako zimny dodatek do ciepłego drugiego dania.
Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką
Umytego ogórka i obranego ogórka pokroić w plasterki
Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką
Umyty szczypiorek drobno poszatkować i dodać do reszty składników
Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką
Umytą i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Surówka obiadowa z ogórkiem i marchewką
Składnikiem surówki jest też sałata masłowa oraz rzodkiewki. Wszystko zdrowe i świeże - smacznego