Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z rzodkiewki i kalarepki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Surówka z rzodkiewki, kalarepki i kolorowych pomidorków jest bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu.

Surówka z rzodkiewki i kalarepki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z rzodkiewki i kalarepki

 

  • 1 marchewka
  • 1 młoda kalarepka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 jabłko
  • 10 dag kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 5 dag ogórków meksykańskich
  • sos winegret
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewki i kalarepki
Kalarepkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Umyte rzodkiewki i obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

Ogórki meksykańskie i pomidorki koktajlowe umyć i pokroić. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, skropić sosem winegret, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Surówka z rzodkiewki i kalarepki
Kalarepkę, rzodkiewki i marchew zetrzeć na tarce.
Surówka z rzodkiewki i kalarepki
Jabłko obrać, zetrzeć, skropić sokiem z cytryny.
Surówka z rzodkiewki i kalarepki
Do startych składników dodać pokrojone pomidorki i ogórki.
Surówka z rzodkiewki i kalarepki
Skropić sosem winegret, doprawić do smaku, wymieszać.