bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 863]

Surówka wielowarzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Surówka jest lekka, smaczna i zdrowa, zawiera dużo witamin. Zawsze przyrządzam ją z podwójnej porcji i mam ją na kilka dni, najlepiej smakuje na drugi dzień.

Surówka wielowarzywna

Składniki:

Surówka wielowarzywna

 

  • 0,5 główki białej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Surówka wielowarzywna
Kapustę myjemy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, marchewkę i jabłko obieramy. Wszystkie warzywa i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota z tarczą do tarcia.

Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, olej oraz musztardę.

Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.