Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Wiosenna surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Surówka wiosenna to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Polecam.

Wiosenna surówka

Składniki:

Wiosenna surówka

 

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wiosenna surówka

ETAP 1:

Wiosenna surówka
Startą na tarce rzodkiewkę i jabłko włożyć do miski.

Umytą rzodkiewkę i obrane jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Jabłko skropić sokiem z cytryny.

ETAP 2:

Wiosenna surówka
Pokrojonego w kostkę ogórka i startą marchew dodać do miski z rzodkiewką.

Kiszonego ogórka pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach.

ETAP 3:

Wiosenna surówka
Umyty szczypior posiekać i połączyć z przygotowanymi składnikami surówki.

Szczypior umyć, osuszyć i drobno posiekać.

ETAP 4:

Wiosenna surówka
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawami.

Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.