WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Imbirowa surówka z białej kapusty.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka z białej kapusty w słodko - kwaśnej, imbirowej zalewie.

Imbirowa surówka z białej kapusty. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Imbirowa surówka z białej kapusty.

 

  • mała główka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki octu ryżowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • łyżeczka chili

 

Sposób przygotowania:

Imbirowa surówka z białej kapusty.
Małą główkę białej kapusty drobno szatkujemy i dodajemy do niej obraną, startą na grubej tarce marchewkę i dobrze mieszamy. Do miseczki wlewamy olej i ocet ryżowy. Dosypujemy cukier, sól, chili i dokładnie mieszamy, by rozpuścił się cukier. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce odpowiednią ilość, by otrzymać 3 łyżeczki. Razem z sokiem dodajemy go do zalewy, mieszamy i polewamy wymieszaną z marchewką kapustę. Mieszamy i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby kapusta puściła sok i odstawiamy na kilka godzin, by surówka zmiękła.
Imbirowa surówka z białej kapusty.
Białą kapustę kroimy nożem lub szatkujemy.
Imbirowa surówka z białej kapusty.
Do kapusty dodajemy marchew i mieszamy.
Imbirowa surówka z białej kapusty.
Składniki zalewy mieszamy w miseczce, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Imbirowa surówka z białej kapusty.
Starty imbir dodajemy do zalewy razem z sokiem.

Tagi:

kapusta