Surówka z białej kapusty obiadowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tę surówkę z białej kapusty zrobiłam sugerując się smakiem surówek podawanych u Chińczyka, ale dodałam tajskiego sosu.

Surówka z białej kapusty obiadowa

Składniki:

Surówka z białej kapusty obiadowa

 

  • Na 2-3 osoby
  • kawałek kapusty ok. 250-300 g
  • 1 słodka cebulka
  • garść orzechów włoskich
  • łyżki sosu chili z limonką i kolendrą (Tao Tao) - może być dowolny słodki sos chili
  • kilka gałązek natki pietruszki (lub kolendry)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty obiadowa
Kapustę poszatkować w cienkie paski, zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, odcedzić, lekko posolić i wymieszać. Słodką cebulkę pokroić w kosteczkę. Orzechy włoskie posiekać lub zetrzeć na grubej tarce. Natkę (lub kolendrę) pokroić drobno. Wszystkie składniki dodać do kapusty, polać ją sosem chili, wymieszać.

Tagi:

sosy kapusta