rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Surówka z czerwonej i białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kapusty świeżej jeszcze mamy pod dostatkiem, warto ją więc w dobry sposób wykorzystać. U mnie w postaci surówki sprawdza się przy mięsnym obiedzie.

Surówka z czerwonej i białej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej i białej kapusty

 

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały por
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej i białej kapusty
Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół i wycinamy głąb. Siekamy drobniutko nożem lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. (Ja użyłam elektrycznej tarki.)

Pora kroimy w pół talarki, jabłko z marchewką ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Dodajemy śmietanę, mieszamy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Tagi:

kapusta