nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Surówka z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetna zarówno jako dodatek do obiadu, do wielu dań, jak i pyszna sama w ramach przekąski, lekka i smakowita, nada się dla osób dbających o linię.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę poszatkować, czy też niezbyt grubo pokroić. Rozdrobnioną kapustę wrzucić do garnka z gotującą się wodą i potrzymać ją w garnku przez około 3 - 4 minuty. Można zrezygnować z gotowania kapusty, jednak ja wolę ją "potraktować" wrzątkiem, gdyż jest wtedy bardziej miękka, wygodniejsza w spożyciu i wydaje mi się też, że zdrowsza dla żołądka.

Kapustę wyjąć, odcedzić z wody i w tym czasie jak będzie stygła pokroić niezbyt grubo cebulę oraz obrać jabłka i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Zmieszać ze sobą kapustę, pokrojoną cebulę oraz starte jabłka.

Całość skropić sokiem z cytryny oraz do wszystkiego dolać oliwę z oliwek (w ilości wedle uznania, można dolać też olej). Całość wymieszać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.