jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowa przekąska jaką są chipsy przygotowane z jarmużu w piekarniku. Można je szybko przyrządzić z dodatkiem kilku przypraw.

Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku

 

Sposób przygotowania:

Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku
Jarmuż przebrać, opłukać pod bieżącą wodą. Ułożyć na ręczniku papierowym i osuszyć lub osuszyć suszarką do sałaty. Następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą . Poukładać kawałki jarmużu obrane z części łykowatych.

Przyprawić solą, cynamonem, imbirem, pieprzem. Skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Włożyć na 10 minut do lodówki , wyjąć i wstawić do piekarnika na około 6-7 minut i piec w 180 stopniach .Gotowe zaczynają brązowieć i są chrupiące to wyjmujemy.
Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku
Przygotować jarmuż na chipsy, przebrać zdrowe listki
Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku
Jarmuż przebrany umyć dokładnie pod bieżącą wodą
Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku
Poobrywać grubsze części z jarmużu i osuszyć na ręczniku lub szuszarką do sałaty
Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku
Ułożyć na wysmarowanej blaszce lub wyłożonej silikonową matą
Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku
Przyprawić cynamonem, pieprzem,solą, imbirem i skropic oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym
Chipsy z jarmużu pieczone w piekarniku
Wstawić do piekarnika i piec około 6-7 minut