iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Surówka z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Taką surówkę u mnie robi się dość często, a to dlatego, że jest pyszna, prosta i bardzo ładnie się prezentuje.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 kiszone ogórki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty

ETAP 1:

Surówka z czerwonej kapusty
Kapusta po skropieniu sokiem odzyska piękny kolor.

Czerwoną kapustę drobno pokroić w dużym garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i na gotującą wrzucić kapustę, zamieszać i gotować kilka minut, aż kapusta lekko zmięknie, następnie dokładnie odsączyć na sitku z wody przelewając zimną wodą, aby przerwać proces mięknięcia kapusty. Odcedzona kapustę przełożyć do miski skropić sokiem z cytryny i zostawić do całkowitego wystudzenia.

ETAP 2:

Surówka z czerwonej kapusty
Po wymieszaniu i doprawieniu dobrze schłodzić.

Paprykę i ogórka pokroić w małą kosteczkę, a pietruszkę drobno pokroić, dodać wszystko do kapusty, dolać oliwę i doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem ja daję też pieprz ziołowy, wszystko dokładnie wymieszać i przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.