iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Surówka z czerwonej kapusty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i bardzo smaczna surówka z czerwonej kapusty do obiadu, idealnie smakuje z pieczenią w sosie.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty

 

  • 1/2 niewielkiej główki czerwonej kapusty
  • około 10 cm pora ( biała część)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy
  • 3-4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( bez środkowej twardej części ) , dodać niewielką ilość soli oraz sok cytrynowy i po wymieszaniu odstawić na kilkanaście minut. Por pokroić w cienkie paseczki, następnie dodać do kapusty razem z majonezem, wymieszać, doprawić do smaku szczyptą cukru, pieprzem i ewentualnie solą. Można podawać od razu po wymieszaniu, ale moim zdaniem warto dać jej kilka minut na " przegryzienie smaków"