Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Olej konopny ma delikatny, lekko korzenny i orzechowy smak. Nadaje charakteru nie tylko sałatkom, dlatego często gości w mojej kuchni! Polecam Wam go nie tylko do buraczków, które w zaprezentowanej wersji są przepyszne!

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym

Składniki:

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym

 

  • 3 upieczone buraki (mogą być ugotowane)
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oleju konopnego
  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego/soku z cytryny
  • cukier/miód (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym

Buraki:

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym
Buraczki upiec zawijając je w folii aluminiowej.

Upieczone i ostudzone buraki należy obrać, a następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Cebula:

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym
Obrana cebula powinna być drobno posiekana.

Cebulę należy pokroić w niewielką kostkę.

Całość:

Buraczki pieczone z cebulą i olejem konopnym
Sałatka przed podaniem powinna być schłodzona.

Buraczki z cebulą należy połączyć z olejem i doprawić do smaku octem/sokiem z cytryny, opcjonalnie cukrem/miodem oraz solą z pieprzem.
Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby całość "się przegryzła".