Sposób przygotowania:
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę poszatkować, czy też niezbyt grubo pokroić. Rozdrobnioną kapustę wrzucić do garnka z gotującą się wodą i potrzymać ją w garnku przez około 3 - 4 minuty. Można zrezygnować z gotowania kapusty, jednak ja wolę ją "potraktować" wrzątkiem, gdyż jest wtedy bardziej miękka, wygodniejsza w spożyciu i wydaje mi się też, że zdrowsza dla żołądka.
Kapustę wyjąć, odcedzić z wody i w tym czasie jak będzie stygła pokroić niezbyt grubo cebulę oraz obrać jabłka i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Zmieszać ze sobą kapustę, pokrojoną cebulę oraz starte jabłka.
Całość skropić sokiem z cytryny oraz do wszystkiego dolać oliwę z oliwek (w ilości wedle uznania, można dolać też olej). Całość wymieszać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę wyjąć, odcedzić z wody i w tym czasie jak będzie stygła pokroić niezbyt grubo cebulę oraz obrać jabłka i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Zmieszać ze sobą kapustę, pokrojoną cebulę oraz starte jabłka.
Całość skropić sokiem z cytryny oraz do wszystkiego dolać oliwę z oliwek (w ilości wedle uznania, można dolać też olej). Całość wymieszać oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.