renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie dwóch rodzajów kapusty w surówce okazało się naprawdę trafionym pomysłem. Polecam do niedzielnego obiadu.

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej

 

Sposób przygotowania:

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej

Etap 1

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej
Po umyciu i osuszeniu czerwona kapustę szatkujemy.

Czerwoną kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy.

Etap 2

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej
Następnie poszatkowaną kapustę należy nasolić.

Następnie kapustę solimy 0,5 łyżeczki soli, ugniatamy i pozostawiamy na ok. 15 minut żeby puściła sok.

Etap 3

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej
Następnie należy zetrzeć na tace jabłko i marchewkę.

Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Etap 4

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej
Kapustę kiszoną należy posiekać i dodać do surówki.

Do jabłka i marchewki dodajemy posiekana kapustę kiszoną.

Etap 5

Surówka z czerwonej kapusty i białej kiszonej
Dodajemy odciśniętą czerwona kapustę, mieszamy.

Na koniec dodajemy odciśniętą czerwona kapustę, skrapiamy wszystko sokiem z połowy cytryny, doprawiamy i mieszamy z olejem. Smacznego.