Sposób przygotowania:
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem
Kapustę myję, osuszam i przekrawam na pół. Czerwoną kapustę drobno siekam. Cebulkę obieram i drobno kroję. Posiekaną kapustę przekładam do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotuję ok. 10 minut aż zmięknie nieco, pozostawiam do ostudzenia.
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w niewielką kosteczkę. Ogórki kiszone płuczę, następnie kroję w małą kosteczkę, podobnie jak jabłka.
Do ostudzonej podgotowanej kapusty dodaję pokrojone jabłka, ogórki kiszone i cebulkę, mieszam.
Doprawiam całość do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszam i odstawiam surówkę na około pół godziny do lodówki.
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w niewielką kosteczkę. Ogórki kiszone płuczę, następnie kroję w małą kosteczkę, podobnie jak jabłka.
Do ostudzonej podgotowanej kapusty dodaję pokrojone jabłka, ogórki kiszone i cebulkę, mieszam.
Doprawiam całość do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszam i odstawiam surówkę na około pół godziny do lodówki.