Surówka z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oto zdrowa surówka warzywna. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już po kilkunastu minutach.

Surówka z kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kapusty

 

  • 1/2 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • Zalewa:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty
Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubej tarce do warzyw, natomiast cebulę kroimy w małą kostkę. Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Warzywa wkładamy do miski, zalewamy je gorącą zalewą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. raz na jakiś czas warzywa mieszamy.
Surówka z kapusty
Pokrojone warzywa zalewamy gorąca zalewą.
Surówka z kapusty
Po kilku godzinach macerowania surówka jest gotowa.

Tagi:

kapusta