WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Surówka z kapusty i rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka surówka obiadowa z białej kapusty i rzodkiewki. Idealna do większości dań obiadowych oraz dań z grilla.

Surówka z kapusty i rzodkiewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z kapusty i rzodkiewki

 

  • 1/8 główki białej kapusty
  • 1,5 pęczka rzodkiewki (u mnie rzodkiewka żółta i różowa)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0,5 małej cebuli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty i rzodkiewki

ETAP 1:

Białą kapustę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić i odstawić na kilkanaście minut. Rzodkiewki zetrzeć również na tarce na grubych oczkach i dodać do kapusty. Cebulę drobno posiekać i dodać do reszty składników.

Dodać koperek, olej, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać.

Podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce.

Surówka z kapusty i rzodkiewki
Wszystkie składniki surówki po wymieszaniu
Surówka z kapusty i rzodkiewki
Posiekany koperek dodany do pozostałych składników
Surówka z kapusty i rzodkiewki
Starta na tarce rzodkiewka dodana do kapusty.
Surówka z kapusty i rzodkiewki
Biała kapusta starta na tarce na grubych oczkach