ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 187]

Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo prosta surówka z dodatkiem siemienia lnianego, kapusty pekińskiej, marchewki, pora, papryki oraz ogórka konserwowego. W sam raz jako dodatek do dań mięsnych.

Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym

 

  • kapusta pekińska,
  • pół czerwonej papryki,
  • ogórek konserwowy,
  • kawałek pora,
  • 2 łyżeczki ugotowanego siemienia lnianego ,
  • sól, pieprz,
  • troszkę zalewy od ogórków konserwowych, albo woda z kwaskiem cytrynowym,

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym
Kapustę pekińską szatkujemy na tarce albo kroimy nożem na paseczki, solimy i odstawiamy aż zmięknie, marchewkę myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce o grubych oczkach, jeden albo dwa konserwowe ogórki kroimy w drobną kosteczkę, tak samo robimy z połową czerwonej papryki oraz kawałkiem pora( najlepiej z bielszej części). Wszystko kładziemy do miseczki i mieszamy. Na koniec dodajemy siemię lniane ugotowane i odsączone. Dolewamy odrobinę zalewy po ogórkach konserwowych albo wodę ze szczyptą kwasku cytrynowego, doprawiamy do smaku, solą pieprzem i szczyptą cukru. 
Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym
konserwowego ogóreczka kroimy w drobną kostkę
Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym
pół czerwonej papryki kroimy także w kostkę
Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym
na koniec dodajemy siemię lniane i mieszamy

Tagi:

kapusta