AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Marchewkowe kotleciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Były kotlety z batatów to teraz czas na kotlety z marchewki. Fajny pomysł na przemycenie tego warzywa dla dziecka, które nie lubi marchewki. Przykładem jest moja córka, która niechętnie je marchewkę a kotlecikami się wręcz zachwycała.

Marchewkowe kotleciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowe kotleciki

 

  • 2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
  • puszka białej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, mielony imbir

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kotleciki
Marchewkę obrałam, umyłam i starłam na drobnych oczkach na tarce.

Fasolę, olej, posiekaną cebulę i przeciśnięty ząbek czosnku zmiksowałam. Pastę przełożyłam do marchewki, dodałam kaszę jaglaną, przyprawy, bułkę tartą, słonecznik i wszystko razem dokładnie wymieszałam.

Z gotowej masy formowałam kotlety i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.  
Marchewkowe kotleciki
gotowa masa, z której będa formowane kotlety
Marchewkowe kotleciki
kotleciki uformowane, ułożone i pójda do piekarnika
Marchewkowe kotleciki
a tak prezentują się już gotowe, upieczone marchewkowe kotlety

Tagi:

warzywa danie