BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Surówka z kapusty pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu surówka z pekińskiej kapusty oraz pysznego sosu przygotowanego z majonezu i jogurtu naturalnego. Do tego kilka przypraw i surówka jak marzenie do obiadu i nie tylko.

Surówka z kapusty pekińskiej Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej

 

  • kapusta pekińska 1/2 szt,
  • pomidory w puszce 1/2 puszki,
  • papryka czerwona 1 szt,
  • jajka ugotowane na twardo 3,
  • sos;
  • majonez według uznania u mnie 5 dużych łyżek,
  • jogurt naturalny 200 ml,
  • cukier do smaku,
  • pieprz i sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę dokładnie umyć oddzielając poszczególne liście. Przekroić na ćwiartki i poszatkować przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną woda , obrać i pokroić w większą kostkę. Kawałek ogórka zielonego po obraniu pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Pomidory odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, po dokładnym wymieszaniu.

Przygotować sos;

Majonez połączyć z jogurtem i przyprawami. Wymieszać.

Surówkę przełożyć na półmisek, obficie polać przygotowanym sosem i oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Rada;

Sos możemy dodać do sałatki i wymieszać w całości.

Pomidory z puszki możemy zastapić mięsistymi pomidorami tylko należy je sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę .
Surówka z kapusty pekińskiej
Przekroić na ćwiartki i poszatkować przełożyć do miski, dodać oczyszczoną , pokrojoną paprykę
Surówka z kapusty pekińskiej
Kawałek ogórka zielonego po obraniu pokroić w półplasterki
Surówka z kapusty pekińskiej
Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu przepłukać zimną woda , obrać i pokroić w większą kostkę
Surówka z kapusty pekińskiej
Wszystkie składniki połączyć ze sobą , po dokładnym wymieszaniu
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówkę przełożyć na półmisek , obficie polać przygotowanym sosem i oprószyć posiekaną natką pietruszki