Ewa Capri

Ewa Capri

Kucharz
[Przepisów: 6]

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka, bardzo smaczna surówka do niemal każdego obiadu, polecam też do sadzonego jaja, pycha !

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami

 

  • 0,5 średniej kapusty pekińskiej
  • 10 - 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula lub pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 0,5 łyżki soku z cytryny do skropienia posiekanej kapusty
  • 1/3 łyżeczki cukru (opcjonalnie, jeśli komuś surówka wyda się zbyt kwaśna)

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorkami
Liście kapusty po obkrawać od głąba, posiekać, skropić odrobiną soku z cytryny.

Pomidorki pokroić w ósemki, szczypior posiekać, kukurydze odsączyć z zalewy.

Wszystko wrzucić do miski, doprawić, wymieszać z sosem majonezowo - jogurtowym, wymieszać, schłodzić przez chwilkę w lodówce.