Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści. Oddzielić listki

Surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem

Składniki:

Surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem

 

  • 30 dag kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem
Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych uszkodzonych liści. Oddzielić listki nacinając je u nasady, umyć, osączyć. Czosnek obrać, połukać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z oliwą i sosem sojowym. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki chłodnej przegotowanej wody. Zaprawę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapustę drobno posztakować, w miarę rozdrabniania łączyć z zaprawą. Wymieszać ze szczypiorkiem, sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco soku z cytryny, soli i pieprzu.

Tagi:

sosy kapusta