WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta surówka z białej kapusty z marchewką i cebulą w słodko - kwaśnej zalewie z nutą musztardy.

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej

Składniki:

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej

 

  • 1 biała kapusta
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 łyżki gładkiej musztardy
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej

Kapusta

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej
Najlepsze są młode, nie za duże kapusty.

Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, resztę szatkujemy i przekładamy do miski.

Marchew

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej
Marchewki ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty.

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do poszatkowanej kapusty.

Cebula

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej
Cebulę kroimy na drobne piórka i dodajemy do surówki.

Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Dodajemy do miski z kapustą i marchewką i dokładnie mieszamy.

Zalewa

Surówka z kapusty w zalewie musztardowej
Zalewę z musztardą zagotowujemy i zalewamy sałatkę.

Do garnka wlewamy wodę, ocet i olej. Dodajemy cukier, sól i musztardę. Mieszając do całkowitego rozpuszczenia, zagotowujemy.

Zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy na noc do przegryzienia.