WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Surówka z białej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Popularna surówka z białej kapusty z marchewką i cebulą. W słodko-kwaśnej zalewie, idealna do obiadu.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

Surówka z białej kapusty

Warzywa

  • 1 główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku

Zalewa

  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Surówka z białej kapusty

Kapusta

Surówka z białej kapusty
Najlepsze są jasne, dość małe i młode główki.

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy dość cienko.

Dodatki

Surówka z białej kapusty
Marchewki, cebulę i czosnek łączymy z kapustą.

Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a czosnek rozdrabniamy. Dodajemy wszystko do kapusty i mieszamy.

Zalewa

Surówka z białej kapusty
Zalewę gotujemy ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier.

Do garnka wlewamy olej, ocet ryżowy, dodajemy cukier, sól i odrobinę pieprzu. Zagotowujemy.

Łączenie

Surówka z białej kapusty
Surówka najlepsza jest na następny dzień.

Poszatkowaną kapustę z dodatkami łączymy z zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej na kilka godzin do przegryzienia.