Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Surówka z rzepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo zdrowa tania i kolorowa surówka z rzepy i papryki. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi.

Surówka z rzepy

Składniki:

Surówka z rzepy

 

  • 3 rzepy
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 winne jabłko
  • 1 duża marchew
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z rzepy

Przygotowanie warzyw:

Surówka z rzepy
Obraną rzepę,marchew i jabłko ścieramy na drobnych oczkach tarki

Rzepę,marchew i jabłko płuczemy pod bieżącą wodą i obieramy. Z jabłka usuwamy gniazda nasienne.
Ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mieszamy z sokiem z cytryny.

Etap końcowy:

Surówka z rzepy
Wszystkie składniki surówki dokładnie mieszamy

Paprykę płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobne paseczki. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.

Rozdrobnione warzywa łączymy z pokrojoną papryką ,natką pietruszki. Dodajemy majonez,musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.