peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Surówka z kapusty włoskiej z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupka surówka - idealny dodatek do dań mięsnych

Surówka z kapusty włoskiej z marchewką

Składniki:

Surówka z kapusty włoskiej z marchewką

 

  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 1 por
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ogórki konserwowe
  • natka pietruszki
  • olej
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty włoskiej z marchewką
Kapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut - następnie odciskamy sok. Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy, myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. Robimy sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem - mieszamy. Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec dodajemy natkę pietruszki.