Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

"Smalec" z fasoli z kiełbasą, cebulką i jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz zrobiłam taki smalec z fasoli i wyszedł pyszny. Od dzisiaj to ulubione moje smarowidełko do chleba. Bardzo polecam.

"Smalec" z fasoli z kiełbasą, cebulką i jabłkiem

Składniki:

"Smalec" z fasoli z kiełbasą, cebulką i jabłkiem

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 średnie cebule
  • 10 dag dobrej jakościowo kiełbasy
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki majeranku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • na czubek łyżeczki cukru
  • pół łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

"Smalec" z fasoli z kiełbasą, cebulką i jabłkiem
1. Cebulę, jabłko i kiełbasę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, smażymy do miękkości i zrumienienia. Następnie oprószamy solą i cukrem.

2. Do cebuli dodajemy kiełbasę i smażymy do zrumienienia się kiełbasy. Następnie dodajemy jabłko i smażymy często mieszając, aż jabłko się rozpadnie i skarmelizuje. Na koniec dodajemy pieprz do smaku i majeranem. Mieszamy i studzimy.

3. Fasolę odsączamy z puszki, płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Następnie blendujemy na gładką masę dodając zimnej wody.

4. Do fasoli dodajemy sos sojowy i przestudzone składniki, dokładnie mieszamy. Ewentualnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy. Smacznego życzę.