Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Surówka z kiszonej kapusty i ogórków

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako do dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym mięsem.

Surówka z kiszonej kapusty i ogórków

Składniki:

Surówka z kiszonej kapusty i ogórków

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 8 średnich ogórków kiszonych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • natka pietruszki według uznania

Sposób przygotowania:

Surówka z kiszonej kapusty i ogórków
1. Kapustę płuczemy i odciskamy z wody, drobno kroimy. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dokładnie odciskamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. Wszystkie składniki mieszamy w misce z olejem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Surówkę przed podaniem odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki przegryzły się.

4. Po tym czasie podajemy, a ja smacznego życzę.



Moje rady:

Można dać więcej lub mniej oleju.

Porcja dla 4 osób.

Kapustę wystarczy wypłukać tylko raz w zimnej wodzie.