WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Domowy makaron bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron dla tych, którzy nie jedzą jajek. Bardzo prosty, z trzech składników. Wysuszony dokładnie, wystarczy na kilka obiadów.

Domowy makaron bez jajek

Składniki:

Domowy makaron bez jajek

 

  • 400 g mąki do makaronu, najlepiej 00
  • 220 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Domowy makaron bez jajek

Ciasto

Domowy makaron bez jajek
Najlepiej jest używać specjalnej mąki makaronowej.

Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Stopniowo, ciągle mieszając, wlewamy gorącą wodę. Ciasto zagniatamy i odstawiamy owinięte folią na 20 minut.

Wałkowanie

Domowy makaron bez jajek
Im cieniej rozwałkujemy placki tym lepiej.

Ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na małe kawałki. Podsypując lekko mąką, wałkujemy na bardzo cienkie placki.

Cięcie

Domowy makaron bez jajek
Ciasto tniemy na odpowiedniej grubości paski.

Każdy placek kroimy na dość długie, wąskie placki. Najlepiej sprawdza się do tego specjalna maszynka do makaronu.

Suszenie

Domowy makaron bez jajek
Makaron do przechowywania musi być mocno wysuszony. G

Pocięte paski makaronu przesypujemy mąką i rozkładamy cienką warstwą na czystej ściereczce. Pozostawiamy do całkowitego wysuszenia w ciepłym i suchym miejscu, dość często przekręcając. Wysuszony przechowujemy w szczelnych pojemnikach.