Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Surówka z lekkim majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosta, szybka i łatwa surówka tak samo dobra do obiadu jak i do kanapek. Kilka składników, odrobina lekkiego majonezu i gotowe.

Surówka z lekkim majonezem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z lekkim majonezem

 

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • cebula
  • po pół papryki w trzech kolorach
  • sos: 2 łyżki lekkiego majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Surówka z lekkim majonezem
Kapustę pekińską przekrawamy wzdłuż na połowę. Szatkujemy, szczyt kapusty można pokroić grubiej, jednak od połowy gdy zaczynają się zgrubienia, szatkujemy drobniej. Cebulę kroimy w kostkę. Umyte papryki kroimy w piórka. Składniki na sos mieszamy w naczyniu. Wymieszane warzywa polewamy sosem i ostatecznie doprawiamy solą i pierzem. Przed podaniem dobrze jest wstawić do lodówki na jakieś dziesięć minut.
Surówka z lekkim majonezem
Jeśli ktoś chce jeszcze lżejszą wersję, można do majonezu dodać łyżkę jogurtu.
Surówka z lekkim majonezem
Wszystkie trzy papryki kroimy w piórka i dodajemy do kapusty.

Tagi:

sosy