Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do surówki z marchewki można dodać posiekanych orzechów włoskich i rodzynek.

Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka

 

  • 2-3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/2 szkl kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać z chrzanem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez, przyprawić do smaku białym pieprzem, wymieszać. Podawać do mięsa i sosów, z ziemniakami lub ryżem.
Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka
Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Surówka z marchewki, kukurydzy i jabłka
Dodac kukurydzę, majonez, przyprawić do smaku, wymieszać.