2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1466]

Surówka z młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Uwielbiam surówkę z młodej kapusty z dodatkiem koperku i cebuli, prosta do zrobienia a smakuje wyśmienicie. Polecam do młodych ziemniaków!

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

Surówka z młodej kapusty

 

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 2 marchewki

Sos:

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki słodkiej smietanki 22%
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z młodej kapusty

ETAP 1:

Surówka z młodej kapusty
Kapustę myję siekam nożem razem z cebulą i koperkiem

Kapustę siekam drobno nożem, tak samo cebulę i koperek, marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach

ETAP 2:

Surówka z młodej kapusty
mieszam warzywa w misce razem z marchewką

Mieszam w misce, wszystko razem, solę do smaku

ETAP 3:

Surówka z młodej kapusty
solę i mieszam ponownie ugniatam łyżka aby zmiękła

mieszam ponownie, ubijam łyżką aby kapusta zmiękła.

Sos:

Surówka z młodej kapusty
składniki sosu mieszam i polewam surówkę

Składniki sosu mieszam w miseczce, doprawiam pieprzem do smaku, mieszam z surówką. Wkładam na minimum godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Smacznego!