jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Letni bigos z młodej kapusty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Bigos wychodzi bardzo smaczny, a dodatkowo jest szybki w przygotowaniu. Młoda kapusta ma to do siebie, że nie wymaga długiej obróbki cieplnej, dzięki temu na efekt pracy nie musimy długo czekać.

Letni bigos z młodej kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letni bigos z młodej kapusty

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 150 gram boczku wędzonego,
  • 300 gram kiełbasy,
  • 0,5 litry przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • ¾ szklanki ciecierzycy,
  • świeżo mielona sól morska do smaku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • papryka w proszku ostra,
  • olej,
  • mały pęczek młodego koperku

Sposób przygotowania:

Letni bigos z młodej kapusty

ETAP 1

Letni bigos z młodej kapusty
namoczona na noc ciecierzycę gotujemy następnego dnia

Ciecierzycę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną odsączamy z wody.

ETAP 2

Letni bigos z młodej kapusty
warzywa dusimy do miękkości

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i rumienimy na oleju. Do zrumienionej cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę. Razem smażymy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Całość podlewamy przecierem pomidorowym i dusimy do momentu jak warzywa będą miękkie.

ETAP 3

Letni bigos z młodej kapusty
Wędlinę przysmażamy oddzielnie

Między czasie boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki. Pokrojone wędliny przysmażamy na patelni.

ETAP 4

Letni bigos z młodej kapusty
Do miękkich warzyw dodajemy wędlinę

Gdy warzywa są gotowe dodajemy do nich przysmażoną wędlinę. Razem dusimy około 5 minut.

ETAP 5

Letni bigos z młodej kapusty
Na koniec dodajemy ciecierzycę

Po tym czasie dodajemy ciecierzycę oraz pokrojony koperek. Całość dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy do smaku.


Tagi:

bigos dania