SUPERPRZEPIS

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 33
Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami Więcej zdjęć (2)

Zupa pomidorowa nie z makaronem i nie z ryżem, ale z sojowymi klopsikami, które przygotowałam z suszonych ziaren soi. W zawiesistej, lekko kwaskowatej pomidorowej smakują rewelacyjnie, a do tego są bardzo zdrowe. Polecam!

Składniki:

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami

KLOPSIKI Z SOI:

  • 200 g ziaren soi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

ZUPA POMIDOROWA:

Sposób przygotowania:

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami

ETAP 1:

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami
Soję posolić pod koniec gotowania, inaczej wydłuży się czas gotowania.

Suche ziarna soi zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin.
Po tym czasie, kiedy ziarna napęcznieją, zlać wodę w której się moczyła. Przełożyć do garnka ze świeżą wodą i gotować, aż będzie miękka, około 1 godziny. Pod koniec gotowania posolić.

Miękką soję odcedzić i po przestudzeniu zmiksować blenderem.

Masa wychodzi bardzo gęsta, więc kawałki ziaren pozostają. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej gładką masę najlepiej soję zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

ETAP 2:

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami
Do zmielonej soli dodać usmażoną cebulę, natkę pietruszki i przyprawy.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Jeżeli cebula jest twarda to podlać ją odrobiną wody i zredukować.

Dodać do soi razem z posiekaną natką pietruszki i doprawić. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 3:

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami
Warzywa gotować w bulionie, aż będą miękkie.

Przygotować zupę gotując bulion z pokrojona w kostkę marchewką, ziemniakiem i lubczykiem, aż warzywa będą miękkie. Marchewka gotuje się dłużej, więc ziemniaka można dorzucić trochę później.

ETAP 4:

Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami
Do zupy dodać posiekane pomidory i chwilę pogotować.

Pomidory skroić i razem z sokiem dodać do wywaru. Gotować, aż zaczną się rozpadać. Zamiast pomidorów z puszki można użyć przecieru pomidorowego lub 3-4 szt świeżych pomidorów obranych ze skórki.Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, wyjmując wcześniej lubczyk.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorący krem pomidorowy podać z sojowymi klopsikami, które można podgrzać w zupie. Na talerzu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany. Smacznego :)


Tagi:

zupa zupa krem