WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 839]

Surówka z ogórków kiszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo zdrowa, pikantna i wyrazista w smaku surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem i czerwoną cebulą.

Surówka z ogórków kiszonych

Składniki:

Surówka z ogórków kiszonych

 

  • 1 duży słoik kiszonych ogórków
  • 1 duże jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka z ogórków kiszonych

Cebula

Surówka z ogórków kiszonych
Cebulę możemy też przelać wrzątkiem na sicie.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy.

Ogórki

Surówka z ogórków kiszonych
Wybieramy do surówki twarde, dość małe ogórki.

Ogórki odsączamy z zalewy. Kroimy na dość grube plasterki i dokładamy do cebuli.

Jablko

Surówka z ogórków kiszonych
Dobrze jest wybrać twarde, słodkie jabłko.

Jabłko obieramy, kroimy w dość grube plastry, a następnie na paseczki. Dodajemy do reszty składników.

Przyprawy

Surówka z ogórków kiszonych
Surówka najlepiej smakuje po 2-3 godzinach.

Do surówki wlewamy odrobinę oleju, doprawiamy dość mocno pieprzem, solą i cukrem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do połączenia się smaków.