Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1643]

Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja propozycja na pyszny obiad. Ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto, bo pyszne.

Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką

Składniki:

Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką

Kotleciki ryżowe:

Sos pieczarkowy:

Surówka:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 większa marchewka
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką
1. Kotleciki: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ryżu wbijamy jajka, dodajemy marchewkę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, uformowane wkładamy do lodówki do stężenia, po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej z strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.

2. Sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

3. Surówka: Kapustę płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Podanie: Na talerze nakładamy kotleciki ryżowe, porcję sosu i surówki. Podajemy. Smacznego życzę. 



Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Wyjdzie nam około 12 sztuk kotlecików.

Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.