Sposób przygotowania:
Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką
1. Kotleciki: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ryżu wbijamy jajka, dodajemy marchewkę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, uformowane wkładamy do lodówki do stężenia, po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej z strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.
2. Sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
3. Surówka: Kapustę płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Podanie: Na talerze nakładamy kotleciki ryżowe, porcję sosu i surówki. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Wyjdzie nam około 12 sztuk kotlecików.
Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.
2. Sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.
3. Surówka: Kapustę płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Podanie: Na talerze nakładamy kotleciki ryżowe, porcję sosu i surówki. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Wyjdzie nam około 12 sztuk kotlecików.
Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.
Czekoladka 2