BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1227]

Surówka z pekińskiej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo prostą, szybką w wykonaniu a za razem bardzo smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka jest jedną z najbardziej lubianych surówek do obiadu w mojej rodzinie.

Surówka z pekińskiej kapusty

Składniki:

Surówka z pekińskiej kapusty

 

  • kapusta pekińska około 1/2 szt,
  • marchew 2 szt,
  • cebula 1 szt,
  • natka pietruszki 1/2 szt,
  • sól i pieprz do smaku,
  • majonez 3 łyżki,
  • śmietana 3 łyżki ,
  • jogurt naturalny typu grecki 2 łyżki,
  • Zamiast cebuli można dodać białą część pora,

Sposób przygotowania:

Surówka z pekińskiej kapusty
Kapustę obrać z wierzchnich liści przeciąć na pół a następnie na ćwiartki. Każdą ćwiartkę drobno pokroić a następnie sparzyć gorącą wodą i odsączyć na sicie. Marchewkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce grube oczka. Cebule obrać, a następnie pokroić w pół księżyce.

Wszystkie składniki połączyć razem dodać opłukaną posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Śmietanę wymieszać z majonezem oraz jogurtem naturalnym (gęstym) wlać do surówki i delikatnie wymieszać do połączenia składników.